Wat is kasboek?

Een kasboek is een financieel dagboek en wordt gebruikt om alle contante ontvangsten en uitgaven in te noteren. Dit betreft contante betalingen van facturen door klanten, geld dat u van uw bankrekening haalt en in de kassa stort, cashbetalingen van leveranciers, geld dat u uit de kassa haalt voor een privé uitgave, …

Vaak wordt een kasboek en een dagontvangstenboek met elkaar verwisseld. In een dagontvangstenboek worden alle ontvangsten genoteerd waarvoor geen factuur wordt opgemaakt. In een kasboek staan alle cash verrichtingen. U moet een kas dan ook zien als een soort bankrekening maar dan enkel voor de cash verrichtingen .

De boekhoudwetgeving verplicht u tot het bijhouden van een kasboek indien u contante ontvangsten of uitgaven heeft.

U bent niet verplicht om een kasregister – een echt kassasysteem – te hebben. U mag cash geld gewoon in een sigarenkistje bewaren. Een kasregister is wel verplicht wanneer er veel kasbewegingen zijn.

Papier of digitaal

Een kasboek mag zowel op papier als digitaal bijgehouden worden.

Indien het bijgehouden wordt op papier, dan moet dit gebeuren in de vorm van een boek (dus geen losse bladen via Excel), waarvan de bladen genummerd zijn. De inschrijvingen moeten altijd leesbaar zijn. Wijzigingen mogen doorstreept worden maar moeten ten allen tijden leesbaar blijven.

Als het digitaal bijgehouden wordt, dan moet voldaan zijn aan de bepaling dat de inschrijvingen niet meer gewijzigd mogen worden. Een kasboek in Excel op uw pc volstaat dus niet.

Elektronisch kasboek Scrada

De app Scrada laat u toe om uw kasboek digitaal bij te houden. De app voldoet aan de bepaling dat inschrijvingen niet meer gewijzigd kunnen worden door gebruik te maken van blockchain technologie en cryptografische verificatie.

Via uw smartphone/tablet kunt u uw kasboek digitaal ingeven en raadplegen. U moet geen papieren boek van het kasboek meer bijhouden.

Kasboek kan ingelezen worden door boekhoudsoftware zoals bij een bankafschrift. Kasboek moet dan ook niet meer overgetypt worden door uw accountant.

Meer informatie over de App Scrada kan gevonden worden op de website scrada.be

Functionaliteiten

  • Ingave ontvangsten en uitgaven met bepaling van type ontvangst of uitgave (opname privé, transfer naar bank, betaling factuur, …)
  • Meerdere talen (NL/EN)
  • Meerdere bedrijven
  • Meerdere dagboeken per bedrijf
  • Kasboek kan ingelezen worden in boekhoudsoftware (via CODA (digitaal afschrift)).
  • Meerdere gebruikers met verschillende rollen

Probeer Dagontvangsten App Scrada: